Pressat läge för Stockholms sevärdheter

Under sommaren brukar Stockholm vara fullt med turister, men på grund av coronapandemin så förväntas antalet besökare sjunka drastiskt. Situationen har redan bidragit till minskade intäkter eller totala inkomstbortfall för många av stadens sevärdheter och besöksmål.
– Många vittnar om ett svårt ekonomiskt läge och det kommer att få konsekvenser för lång tid framöver, menar Birgitta Palmér, pressekreterare på Visit Stockholm.

Corona har slagit hårt mot besöksnäringen i stort och situationen för sevärdheterna i Sveriges huvudstad är inget undantag. Tivolit Gröna Lund har skjutit upp sin premiär för att ha tid med att planera inför hur man ska undvika trängsel och på andra sätt bemöta situationen. Frågan om hur man ska hålla sommarens konserter är fortfarande inte löst enligt deras hemsida. De flesta museer har stängt, detsamma gäller Slottet, Drottningholms Slott samt Operan, Folkoperan och Dramaten.
– Flera museer planerar att öppna under våren/sommaren, men vi vet inte exakta datum ännu. Många inväntar nationella råd från Folkhälsomyndigheten och om regeringens förbud mot sammankomster med fler än 50 personer ändras, säger Palmér.

Besökarna saknas

Att flertalet sevärdheter är stängda påverkar bland andra Our Way Tours som erbjuder guidade turer till fots och på Segway. Normalt sett brukar turerna innehålla inomhusbesök, men nu får man planera om. Till råga på det så har man redan tappat ca 80 procent av försäljningen. Detta har lett till att av tre anställda så är två nu korttidspermitterade till 60 procent.
– Endast 15 procent av vår vanliga marknad är svenskar, så de flesta av turerna är på engelska eller andra språk. Nu har vi utvecklat 15 nya turer på svenska med fokus på de stockholmare som kommer att semestra hemma. Det är spännande och kreativa uppslag som Puss och snusk-turen i Gamla Stan, där vi guidar till gamla bordeller, eller Lort och lyx-turen på Östermalm, där vi pratar om hur stadsdelen har utvecklats från ett skitigt område till sin nuvarande lyxstatus, berättar Christopher O’Sullivan, delägare.

Allsång utan publik

På Skansen får de fast anställda sköta alla uppgifter, då det är stopp för intagningen av säsongsarbetare. Trots att Kulturdepartementet har gått ut med ett stort understödspaket till verksamheter som Skansen så står man på sparlåga. Evenemang har fått ställas in eller krympas och den stora publikmagneten SVT:s Allsång på Skansen kommer att köras utan åskådare.
– De flesta av besökarna som kommer nu är stockholmare som har köpt årskort, vilket vi är tacksamma för, men det innebär samtidigt ett inkomstbortfall eftersom vi förlorar på att så få köper ett dagskort, menar Sarah Skinner som är ansvarig för Skansens marknader.

Bortfallet av utländska turister slår hårt mot platsen, som är världens äldsta friluftsmuseum och Stockholms djurpark. Ett annat hårt slag är att det stora midsommarfirandet kommer att reduceras kraftigt. Normalt sett har det runt 20 000 besökare och drar in 2,2 miljoner. Men Skansen kan i alla fall hålla öppet trots smittorisken.
– Vi har för tillfället som mest 4000 besökare per dag, vilket fungerar. Vi har ju en yta som är lika stor som Gamla Stan. Just nu har vi björnungar och där kan det ju uppträda trängsel, men då har vi personal som står där och påminner om att behålla avståndet, förklarar Skinner.

Öppet just nu

Vissa museer har hittat olika lösningar för att ta emot besökare under coronakrisen. På Bonnier Konsthall ska man förboka (max 5 personer varje kvart) och Spritmuseum tar in max 30 personer åt gången. På Artipelag kan man besöka parken liksom utomhusutställningen Skulptur i Natur och utecaféet är öppet på helgerna. Millesgården, Fjärilshuset, Skogskyrkogården samt Marabouparken ute i Sundbyberg är också öppna. I Marabouparken öppnar snart en utställning av textilformgivaren Wanja Djanaieff, vilken man hoppas ska dra folk.
– Vår utomhusdel har fler besökare i år, det är ju många som semestrar hemma i Stockholm. Men vi har även en stor, öppen inomhuslokal så vi kan ordna med att det inte blir så trångt. Restaurangen Dolks Kök har också fått en dubbelt så stor uteservering, så man kan sitta med bra avstånd ifrån varandra, uppger Helena Holmberg, konsthallens chef.

En som hoppas på att kunna öppna snart är The Vasa Tour som erbjuder en liten båttur som tar en på samma rutt som regalskeppet Vasa for när det begav sig. De tar normalt sett 48 passagerare, men tänker nöja sig med 25.
– Det kommer ju att finnas en miljon stockholmare som är kvar i stan i sommar, vi hoppas på att nå dem, säger Elias Nilsson, skeppare, delägare och initiativtagare.

Text: Susan Florries
Bild: Unsplash.com, Rachel C.

Läs mer